Menu

 

Blogs

Eigen bedrijf, maar toch geen ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Ben jij onlangs ingeschreven bij de KvK? Gefeliciteerd! Je bent nu de trotse eigenaar van je eigen bedrijf en een echte ondernemer. 

Nu zeg ik wel ‘een echte ondernemer’… Maar het kan zijn dat je alleen ondernemer bent voor de btw en níét voor de inkomstenbelasting. Als je met je bedrijf namelijk deelneemt aan het economisch verkeer en je winst kunt verwachten, dan is er een bron van inkomen. In dit geval ben je (mogelijk) ondernemer voor de inkomstenbelasting. Maar spelen je activiteiten zich af binnen de hobby- of familiesfeer? Dan ben je voor de inkomstenbelasting geen ondernemer!  

Hoeveel uur moet je werken voor zelfstandigen- en startersaftrek?

Zo’n inschrijving bij de KvK komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Je hebt een tijd rondgelopen met het idee om een bedrijf te beginnen en hebt ook al de nodige voorbereidingen getroffen. Hier zijn dus ook al veel uren in gaan zitten. 

Als je in aanmerking wil komen voor zelfstandigen- en startersaftrek is het erg belangrijk dat je je gewerkte uren bijhoud. Dit moet namelijk minimaal 1225 uur per jaar zijn. Hier vallen ook de uren van voorbereiding vóór het inschrijven bij de KvK onder! Deze uren bijhouden is daarom een must, omdat je ze moet kunnen verklaren aan de belastingdienst. (Tip: je kunt de uren gemakkelijk bijhouden in een spreadsheet bestand).

Weet je nu even niet zo goed welke werkzaamheden je bij moet houden? Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

👉 Zoeken naar en inrichten van bedrijfspand 

👉 Acquisitie

👉 Doelgroeponderzoek

👉 Inkopen doen

En ga zo maar door!

Nu hoor ik je denken, en wat als ik nu pas in juli begin met mijn werkzaamheden? Hoef ik dan maar de helft van de uren te draaien? Nee! Ongeacht wanneer je begint met je business, je moet 1225 uur kunnen realiseren. 

Heb je ook behoefte aan iemand die je uit de brand helpt op het gebied van boekhouding? Bel me dan eens.

Altastrade blog

Heb ik je aan het denken gezet? Misschien zijn deze andere blogs dan ook interessant!

2024

|   Altastrade

Realisatie: Vormbuilders

2024

|   Altastrade